Тази нощ сондата DART (Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна

...
Тази нощ сондата DART (Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна
Коментари Харесай

Тази нощ сондата DART ще се блъсне в астероида Диморф

Тази нощ сондата DART (Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна в метеорит. Това е първият опит за отбрана на Земята от евентуално рисков галактически обект, въпреки и метеоритът в тази ситуация да не е действителна опасност.

Тестът ще покаже, че галактически уред може да доближи самостоятелно до избран метеорит и целеустремено да се блъсне в него, с цел да промени придвижването му по метод, който може да бъде измерен с наземни телескопи. DART ще обезпечи значими данни за по-добра подготовка за метеорит, който може да е рисков за Земята, в случай че подобен бъде открит. 

Сондата DART беше изстреляна през ноември предходната година от базата " Ванденберг "  в Калифорния. След отделянето от ракетата тя се насочи към двойния метеорит Дидим/Диморф, който се движи към Слънцето. Очаква се DART да се блъсне в по-малкия Диморф със скорост към 24 000 км/ч.

Екипът на DART е избрал системата Дидимос поради относителната й непосредственост до Земята и двойната настройка. Така тя е идеална за наблюдение на резултатите. 

Ударът би трябвало да е задоволително мощен, с цел да бъде изменена орбитата на Диморф около  по-големия метеорит. Камерите ще изпратят облици до Земята, а наземни телескопи ще измерят до каква степен се трансформира орбитата на Дидимос. 

„ Ще я ударим мощно, само че с доста малко транспортно средство “, съобщи в понеделник Ед Рейнолдс, проектов управител на DART от лабораторията за приложна физика „ Джонс Хопкинс “. Според него в случай че разполагаме с задоволително време, можем да реализираме огромни неща с дребни обекти като DART.

Сблъсъкът би трябвало да избута Диморф по-близо до Дидим и да го накара да орбитира по-големия метеорит с към 10 минути по-бързо (на всеки 11 часа и 45 мин. Вместо на всеки 11 часа и 55 мин.).

Ако задачата на DART е сполучлива, NASA ще потвърди, че технологията може да промени траекторията на рискови метеорити. Освен това американската галактическа организация ще получи скъпи данни за метода, по който конфликтът се отразява на метеорита, както и какъв брой огромна би трябвало да е сондата, с цел да помръдне задачата си.

Живото предаване, което стартира 30 минути след среднощ на 27 септември, можете да наблюдавате в приложеното по-долу видео.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР